Als schaduwpatiënt in het ziekenhuis wierp ik voor de nacht nog even een blik op mijn rechterbuurman. Hij sliep diep, zijn lichaam half ontbloot, een aanblik van vrede, zijn stembanden zongen het hoogste lied. Dat wordt nog wat vannacht, dacht ik en liep naar een grote, lege kamer.

Na wat heen en weer gezap door de televisiedrap, viel voor een wit bekertje koffie mijn oog op een witte folder. Opeens leek het alsof alleen de rode stof van de stoelen of de stomme grenen tafels het abstracte kunstwerk aan de muur nog konden duiden.

Ezechiël. Ik las zinnen die mij bekend voorkwamen. Tijdens het lezen hoorde ik zijn stem weer, ik ken ook al zijn redevoeringen uit mijn hoofd, twaalf dvd’s, het was destijds een aanbieding.

Acuut psychoot heb ik met mijn keel in de brand een hele WC stilletjes volgejankt. Niet alleen mijn eigen doden, maar ook de uwe, sterker nog, alle doden na de zondeval, de hele mensheid heb ik onschuldig verklaard.

Dat viel mij zwaar tegen, de folderschrijvers even buiten beschouwing gelaten – ik had mijn bril niet op- , want nog nooit, ik herhaal, nog nooit heb ik zó de Man gemist die opkwam voor de blindgeborene, dus ook voor mijn rechterbuurman, de man met het knobbeltje op zijn stemband die nooit heeft gerookt en nooit een mens kwaad gedaan.

De volgende ochtend kraaide de haan. Ik zie zes witte jassen voor mij staan. U kunt gaan, wij hebben voor de patiënt intensive care. Mijn buurman straalde één minuut eerder dan ik. Kanker grijpt me altijd weer aan. Het is zo unfair.

Ik heb het wel gezien. In de krant las ik dat je na de drank en de cigaret ook nog eens keelkanker krijgt van orale sex.  Mijn schaduwgeloof is weer in ere hersteld. Alle oorlogsmisdadigers zijn in de hel geteld. Jaweh is de beroerdste niet.

Nee, ik geloof niet voor de lol. Er is geen schaarste aan kauwgom en Moeder Natuur heeft voor mijn gezonde oor nog genoeg xylitol.

++++++++++++++++++

Schrijver/Inzender:Varifocus                                                                                                                                                                                                      Geweigerd door de redactie van Nederlands.nl